Ett levande bevis på att det går |
I inslaget på TV4 pratades det om svårigheten att gå ner i vikt. Min uppfattning efter egen erfarenhet är att det är inte är jättesvårt att gå ner i vikt. Det svåra är att behålla vikten, att behålla sin nya livsstil. Just därför är jag emot att banta. Det är ingen hållbar livsstil eftersom du inte kan banta för alltid. Jag tycker att ordet banta är förlegat och egentligen bara har en negativ innebörd. En livsstilsförändring är ett bättre ord och som har en annan innebörd, i alla fall för mig.
Som idrott- och hälsalärare undervisar jag ungdomar varje dag om idrott och hälsa. Givetvis ingår det i mitt uppdrag att visa på en god och hållbar livsstil - livet ut. Att späcka sig och tro att det kommer ge hållbara resultat är fel men att strunta i allt blir inte heller bra. Det är egentligen en ganska enkel ekvation, det du stoppar i dig måste du göra dig av med i form av motion för att inte öka i vikt. Givetvis gäller det tvärtom också. Om du tränar hårt måste du fylla på din kropp med bra mat för att orka. En balans helt enkelt.
Igår publicerade Svenska Dagbladet en artikel (läs den här) om att småfeta överlever smala. Artikeln gjorde mig uppröd och jag vill höja ett varningens finger för artikelns innehåll. Om jag exempelvis skulle bli svårt sjuk idag förstår jag att min kropp inte har några fettreserver att ta av. Jag vet dock att mitt hjärta och mina lungor kommer orka länge, tack vare att jag är i god kondition. Artikeln belyser inte heller vikten av att träna, överhuvudtaget. Jag kan köpa att 3-5 kilo extra inte är en katastrof så länge du lever ett sunt liv med bra mat och motion. Men att skriva att småfeta överlever smala och inte beskriva en sund livsstil och vad det innebär, det är bara fel!
Jag har förstått att jag är en inspirations för människor, både vad det gäller min livsstilsförändring och min tärning. Det är jättestort för mig och jag blir både glad och stolt. Är du inte nöjd med dig själv, våga göra en förändring.
Mina tre bästa tips.
1. Bestäm dig. Du kommer aldrig att nå dina mål om du inte ger 110%.
2. Läs på. Bestäm dig för vilken typ av livsstilsförändring du vill göra och skaffa dig fakta hur du ska gå till väga för att lyckas.
3. Våga träna. Skit samma om du är ny på gymmet. Våga be om hjälp. Skaffa en personlig tränare eller fråga någon som du vet tränar mycket.
Vill du ha fler tips, idéer eller bara hör om min resa och mina tankar kring vikt - hör av dig!
//Theres
och jag tycker att det borde slutas prata om vikt överhuvudtaget i dessa sammanhang. Vikt i sig är ingen bra värdemätare för hälsa. Det handlar snarare om vad man äter och hur man tränar. Jag kan vara i superform på insidan, (starkt hjärta och lungor, låga blodfettsvärden m.m) även om jag på utsidan ser ut att väga mer än vad jag borde. Jag tror att det är bra att klargöra vad pratar man om när man pratar om hälsa? Handlar det om hur insidan mår? Hur stark kroppen är? hur uthållig kroppen är? eller är det estetiskt, hur stark ser jag ut att vara? Hur mycket fett har jag i förhållande till muskler i min kropp? Och det är ju bara en del av hälsobegreppet :)
SvaraRaderadet är ju som du säger att det är livsstilen som är avgörande. och övervikt kan vara ett tecken på tveksam livsstil men jag tror inte att vikten i sig är det avgörande- det är livsstilen!
RaderaHej Ida!
RaderaJag håller med dig. Ett BMI-värde säger inte särskilt mycket. Om du har läst artikeln från SvD så är det en BMI-studie. Det motsätter jag mig.
Givetvis handlar god hälsa också om inre hälsa. Mår du bra på insidan mår du bra på utsidan - oftast iaf. Jag mådde inte bra på min insida som överviktig men gör det idag, på ett sätt som inte går att jämföra. Sedan vill jag ändock påpeka att jag inte ska förneka att min viktminskning har givit mig en annan typ av kropp, som är och ser stark ut. Det tänker jag inte skämmas för.
//Theres