söndag 25 mars 2012

Den där George...!

I morse ringde klockan 06.20 eftersom fröken skulle jobba. Men egentligen var klockan då 05.20 eftersom George Vernon Hudson ansåg att sommartid var något att använda sig utav. Varför?! Jo för att vi ska nyttja den ljusa delen på dygnet och istället sova när det är mörkt, typ. Okej, jag kan köpa att det är roligare att vara vaken när solen skiner än när det är natta ute men en timme hit eller dit gör knappast någon skillnad. Inte änns i Norrland! För där är det antingen mörkt 24/7 eller ljust 24/7 (inga fördomar alls). Bara det att förlora en timmes sömn är ovärd men att också ställa om klockor och se till att inte försova sig blir liksom ett stressmoment extra och fler stressmoment behöver inte fröken. Värre saker har ju i och för sig hänt. Till exempel som att min, inte änns ett-år-gamla-TV har gått sönder och att jag och min snälla pappa idag på min rast (!) har åka och fått en låne TV av Elgiganten. Ovärd om något. Men en ljusglimt är ju trots allt att låne TV:n är betydligt större än min trasiga TV. 

Sommartid enligt wikipedia.org

Sommartid innebär att lokal tid justeras fram (vanligtvis en timme) under en del av året i ett försök att bättre nyttja den ljusa delen av dygnet under sommaren. Genom att vi följer klockan när vi stiger upp men dagsljuset när vi bestämmer oss för att gå och lägga oss får sommartiden oss att stiga upp tidigare och stanna uppe längre i förhållande till normaltiden.
USA:s ambassadör Benjamin Franklin föreslog i Paris 1784 att man skulle börja stiga upp tidigare om morgnarna. Själv brukade han stiga upp klockan tolv och blev förvånad då han en dag vaknade vid soluppgången och såg solen stråla klart. Sommartid föreslogs av George Vernon Hudson 1895, med motivet att ge arbetare mer användbar fritid efter arbetets slut. Sommartid har historiskt använts främst under de båda världskrigen och sedan slutet på nittonhundratalet. De första försöken i världen med officiell sommartid skedde under första världskriget 1916, då Tyskland och dess allierade, samt Sverige, Storbritannien och flera andra länder hade sommartid. Försöket var, framför allt inom lantbruket, inte populärt, och det dröjde till 1980 innan sommartid infördes igen i Sverige. Många av de krigförande länderna införde sommartid också under andra världskriget, Storbritannien till och med med två timmars förskjutning.
Att alternera mellan sommartid och normaltid används idag huvudsakligen i Europa och Nordamerika. Ryssland valde att från våren 2011 permanent använda sommartid och därmed sluta att ställa om klockan.

//Theres

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar